Programlehetőségek

Látnivalók Zalakaroson

Zalakaros Magyarország egyik legkisebb városa. Bár régóta megkapta a városi rangot, a városkát mégis megkímélte a túlzott urbanizáció, a globalizáció. Nincs rohanás, nincs nyüzsgés, ne várjunk plázákat és toronyházakat!. Nyugodt, rendezett központja és gondozott parkjai, a színpompás virágokkal szegélyezett sétányok, a zalai dombokra és a Kis-Balatonra gyönyörű kilátást nyújtó Parkerdő – mindez a gyógyuló, pihenő, szabadságukat nyugodt körülmények között eltöltő vendégek szolgálatában áll.

Látnivalók Zalakaros környékén

Elsődleges látnivaló a nagybetűvel írt TERMÉSZET. Zalakarost méltán nevezhetjük a Kis-Balaton fővárosának. A néhány kilométer, ami a természetvédelmi területtől elválasztja, akár kerékpáron is megtehető s az egynapos programba beleillik a Bivalyrezervátum meglátogatása is. A zöldellő zalai dombok közötti séta, kirándulás, túrázás mellett érdemes megtekinteni a dombok között megbúvó gyönyörű kis falvakat, azok kincseit, de ha városi nyüzsgésre vágyunk, negyed óra alatt elérhetjük Nagykanizsát, és legfeljebb fél óra alatt Keszthelyt is.

Aktív szabadidő - eltöltés Zalakaroson

Zalakaros és környéke szinte hívja az aktív pihenés szerelmeseit. A dimbes-dombos zalai táj a bakancsos turizmus fellegvára, különböző nehézségi fokú kirándulások ideális helyszíne. A Zala völgye és a Kis-Balaton környéke viszont sík vidék, kiváló kerékpártúrák terepe. Zalakaros számos sportpályáján teniszezhet, focizhat, lovagolhat a vendég, néhány kilométeres körzetben pedig sétarepülésre, hőlégballonozásra, vagy akár sárkányrepülésre is lehetőség van.

Ha a szabadidőnket hasznosan, és kellemesen szeretnénk eltölteni, Magyarországon Zalakaros városa nyújtja az egyik legjobb lehetőséget erre. A városban egyaránt választhatunk az aktív, és a passzív pihenési lehetőségek közül, és biztosak lehetünk abban, hogy Zalakaroson jól fogjuk érezni magunkat. Mint ahogy azt tudhatjuk, ez a város a Kis Balaton természetvédelmi területen belül helyezkedik el, és büszkén elmondhatjuk, hogy ennek a térségnek van, talán országos szinten is egyedülálló élővilága.

A Balaton felvidéki Nemzeti Park részét Képező város területén, és a környező kisebb városokban, falvakban egyaránt megfigyelhetjük a Balatonra jellemző gazdag élővilágot, a mocsarakat és főképpen a különféle madárfajokat. Zalakaros lehetőséget ad arra, hogy egy olyan kikapcsolódásban legyen részünk, ahol egyszerre van lehetőségünk többféle pihenésre, és eközben a természet adta élmények álélésére, általuk gazdagodásra. A természet közelsége, mint tudjuk, kedvező hatást gyakorol a testi-lelki egészségünkre, és ugyanakkor, ha ezt az élményt valamilyen aktív kikapcsolódási formával, vagy sporttal párosítjuk, még pezsdítőbb élményben lehet részünk, amire érdemes lesz visszaemlékezni.

Ajánlataink:

Termáltó és Ökopart

Termáltó és ökopart

Zalakaros Fürdőváros, mely a feltörő termálvíz, mint erőforrás felhasználásával képez gazdasági erőt a térségben. A feltörő vízben lévő ásványi anyag az, mely lehetővé tette a fürdő kiépítését, biztosítja annak üzemelését. Az elfolyó víz pedig további lehetőséget biztosított egy újabb attrakció létrejöttéhez, egy szabadidős központ megszületéséhez.

Zalakaros látványossága remek szórakozási lehetőséget nyújt minden korosztály számára. A fejlesztés elsődleges célja a fürdőhasználat mellett további szabadidős programokhoz új létesítmények kialakítása, illetve Zalakaros természeti közegének játékos bemutatása.

A termáltóhoz érkező vendégek legelső állomása egy gyönyörűen kialakított fogadóépület, melynek egyik legizgalmasabb pontja a négy méter magas kilátótorony, ahonnan csodás panoráma nyílik magára a tóra, a környező erdősávra, illetve az egész komplexumra. Maga a tó megközelítőleg 12900 m2 vízfelülettel rendelkezik, legmélyebb pontja 1,8 m.

A bátrabbak kipróbálhatják a vízen járás tudományát a termáltó közepén kialakított vízi kalandpálya segítségével. A pálya a tó sekély vízmélységű részére épült, beton tipegőkből áll, melyek csúszásmentes felületükkel a biztonságos játékot biztosítják.

A tó nyújtotta izgalmas lehetőségek kipróbálás után érdemes ellátogatni az erdőben kialakított kis tisztásra, a fények meditációs teréhez. Egy tető alatti térben elhelyezett, különböző méretű, fa oszlopok elhelyezése biztosítja, hogy a térbe mindig besüssön a nap valamelyik résen, de mindig csak kis időre, a fénycsíkok a nap mozgásával folyamatosan változnak. Az elrendezés segítségével már rövid időn belül láthatóvá válik a föld körforgásának hatása.

A fények meditációs tere után, mely a szemet kápráztatta el, megtekinthető a fogadó épület mellett található hangok pavilonja. A téren kihelyezett, különböző magasságú hangkeltő elemek segítségével, játékos formában betekintést nyerhető a természet hangjainak világába, megfigyelhetjük a hangok rezgéshosszának változását.

A gyalogosan bejárható tanösvény 5 darab állomásból áll, melyek a környező erdőrészlet élővilágát, a hagyományos erdőhasználati formákat, tájalakulási folyamatait dolgozzák fel. Minden állomáson találkozhatunk interaktív táblákkal, satírozó táblákkal, illetve növénynév táblákkal egyaránt melyek segítségével játékosan sajátítható el a tudás. Az egyes témakörök egy történetre felfűzve kapcsolódnak össze.

A családosok, kisebb gyermekek számára a legnagyobb érdekességet a mesepark jelentheti, mely egyedi játékelemeivel nyújt szórakozási lehetőséget. A gyerekek felfedezhetik a homokozót, alagutat, illetve a meseparkon keresztülfolyó aprócska patakot, vagy akár a fák ágai közé épített kis faházat is. Az újdonságok mellett megtalálhatók a parkban a hagyományos játszótéri elemek is, mint például a különböző rugós játékok, vagy a csészealj hinta.

A fogadóépület mellett, a természetes anyagokból kialakított labirintusban, mindenki kipróbálhatja magát. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt nagy élményt nyújt, garantált a szórakozás annak is, aki eltéved.

A szabadtéri fitness parkban, a friss levegőn mozgathatjuk át, erősíthetjük testünket. A gépek mindegyikéhez tartozik leírás, melyről a vendégek megtudhatják annak helyes használatát, a testre gyakorolt hatását. A parkban fellelhető derékmozgató gép, lábizom erősítő, karizom mozgató, sífutó, gyalogló, vállízület gyógyító, masszírozó és ingázó gép egyaránt.

A termáltó környékén kialakított egyedi kis világ egyik legmonumentálisabb, szó szerint legkiemelkedőbb eleme a 21 méter magas csúszdatorony, mely méreteit tekintve egyedülálló az egész országban. A csúszdatorony két csúszdával büszkélkedhet, melyek a Turbo és a Kamikaze nevet viselik. A Turbo csúszda 21 méter magasból indul és közel 75 méter hosszú, míg a Kamikaze csúszda 12 méter magasról indul és közel 36 méteren keresztül garantálja a száguldás élményét.
A tó keleti oldalán az újonnan épített kerékpárút ad egy természetbarát megközelítési módot a fent említett lehetőségek kipróbálására és a természeti értékek megismerésére.

A Termáltó és Ökopart projekttel a „Meríts erőt a természet csodáiból!” települési jelmondat tartalma egy újabb értéktárral is bővült a zalakarosiak és az idelátogatók nagy örömére is.

Túrázás

Zalakaroson és környékén számos lehetőségünk van a túrázásra, csak hogy néhány jó példát említsünk a sok közül, a túrák között érdemes kipróbálni a Parkerdei körtúrát, a Kilátó körtúrát, vagy akár a Felsőhegyi körtúrát is. Mint ahogy az már korábban említésre került, ebben a városban számos aktív sporttevékenység kipróbálására is lehetőséget biztosítanak nekünk, amennyiben igényt tartunk rá.
Zalakaros környékén több halásztavat is találhatunk, ahol a horgászatot kedvelők igényük szerint horgászhatnak, halászhatnak. A három említett tó név szerint a következők: elsőként megemlíthetjük a Galamboki horgásztavat, másodikként a nagykanizsai Csónakázó tavat, és végül harmadikként a Kis Balatont is.

Ha csupán ennyi tudomása lenne valakinek erről a városról, már akkor is érdemes lenne átgondolnunk az odalátogatást, azonban még számos lehetőséget rejt magában ez a település. Ha ezek után Zalakarost választjuk a legközelebbi kirándulásunk, nyaralásunk célpontjául, vegyük figyelembe, hogy még az előzőeken kívül is mennyi programnak, látványosságnak és természeti csodának lehetünk szemtanúi, valamint részesei.

Csiga-túra tanösvény

Felgyorsult világunkban mindenkinek szüksége van egy-egy nyugodt órára, ráérős sétára, családi kirándulásra. Ezek az alkalmak energiával töltik fel az ember lelkét, és erőt adnak a sokszor monoton hétköznapokhoz. A zalakarosi Csiga-túra tanösvénnyel szeretnénk mindenkinek megadni a lehetőséget a lassításra, a szemlélődésre. Rendkívül jó helyszín erre a célra ez a szépen kialakított sétaút az erdőn át. Miközben mozgunk a friss levegőn, figyelemmel kísérhetjük az évszakok váltakozását, és a táblákat olvasgatva hasznos ismeretekkel leszünk gazdagabbak.

A tanösvény Zalakarostól nyugatra, Zalamerenyétől pedig délkeletre található a Zalakarosi Parkerdő területén, hossza 1152 méter, interaktív tábláin megismerkedhetünk egyebek mellett az erdő gazdasági és védelmi szerepével, közjóléti feladataival, a Zalakarosi Parkerdőben fellelhető gombákkal és erdei állatokkal, a hangostáblán pedig meghallgathatjuk az egyes madárfajok „énekét”. A tanösvény újdonságai az egyedi tervezésű relaxációs hullámpadok, de találkozhatunk interaktív kockaforgatós padokkal valamint íves ülőhelyekkel. A tanösvény tervezésénél és kivitelezésénél olyan megoldást választottunk, amely lehetővé teszi, hogy a létesítmény rendeltetésszerű használata, valamint az építési munkái az erdei élőhelyet és életközösséget, illetve a faállomány felújuló képességét csak a legszükségesebb mértékben befolyásolják.
Pontos cím vagy GPS koordináták: Zalakaros; 2. tábla a kilátónál: 46̊33’30,31” É 17̊06’32,90”

További Túraútvonalak:

 1. Séta a zalakarosi parkerdő területén – Parkerdei körtúra (4 150m)
 2. Bögre-hegyi körtúra (5 500m)
 3. Kilátó körtúra (5 150m)
 4. Felsőhegyi körtúra (5 850m)
 5. Zalakarosi fürdő – zalakarosi parkerdő – szőlőhegyek – Galamboki halastó – Galambok
 6. Zalakaros – Zalamerenye – Orosztony – Zalaújlak – Zalakaros
  Táv: 22 km
  Szintkülönbség: 420 m
  Szintidő: 6 óra
 7. Zalakaros – Zalamerenye – Zalaújlak – Zalakaros
  Táv: 10 km
  Szintkülönbség: 180 m
  Szintidő: 3 óra

Bivalyrezervátum / Kányavári Sziget

A Magyarországon egyedülálló létesítmény, a bivalyrezervátum nem konkrétan Zalakaroson, hanem tőle nem sokkal messzebb, pontosan Zalakomár, és Balatonmagyaród között található. A létesítmény összesen körülbelül 250 állatnak ad otthont, természetes környezetében, az állattartáshoz megfelelő körülmények között. A bivalyrezervátumot természetesen Zalakaros felől is autóúton közelíthetjük meg, és odaérve egy kiépített parkolót is találnak a kedves vendégek, hogy amíg ők az állatokat csodálják, az autójuk is biztonságban legyen. A bivalyrezervátumnak köszönhetjük egyébként a hazai faj fennmaradását, hiszen a második világháború után az egyedek száma nagyon lecsökkent, és itt gyűjtötték össze az állatokat. A rezervátum 30 hektáros területén a közönség számára méltányos módon mutatják be a fajt, és ezen kívül még számos más állatfajtát, akik természetes élőhelyük révén itt élnek. A látogatók az állatokat, állandó kiállításokat, köztük az élővilág kiállítást, és egyéb bemutatókat és megtekinthetnek.

Pálos Malom - Zalamerenye

A Zalamerenye és Zalakaros találkozásánál álló vízimalom teljeskörű felújítása  2015 augusztusában fejeződött be. A malom első említése az 1400-as évekből származik, az Örményesi Pálos Kolostor birtokában állt. A Pálos rend feloszlatása után a Veszprémi érsek tulajdona, majd 1888-tól magántulajdon. A malom 1960-ig őrölt, majd lassan az enyészeté lett. A felújítás során az 1903. évi állapotában állították helyre. Két felülcsapott vízikerék, hengerszék, malomkőjárat a főbb elemei. A malom működőképes, jellegzetes ritmusban végzi a liszt előállítását. A falakon kapcsolódó használati tárgyak és dokumentumok tekinthetők meg. A malom magántulajdon és a tulajdonosok szívesen látják az érdeklődő látogatókat.


Zalakaros és környéke akkor is megfelelő lehet számunkra, ha meg szeretnénk ismerni a térséget, főleg a Kis Balaton területét, ahol számos látványos természetvédelmi értékben, tájban, és élővilágban egyaránt gyönyörködhetünk. Az országunk egyik legszebb tájaként számon tartott Kis Balaton és térsége a Balaton tótól délnyugati irányban helyezkedik el. Sokan nem tudják, de a Kis Balaton egykor a Balatonhoz 3 kilométer széles részen kapcsolódott, de egy idő után a Zala feltöltötte hordalékával, és így alakult ki teljesen természetes módon a mai, mocsaras vidék. A jelenlegi élővilág között számos olyan faj van, amely az ország területén csakis itt tekinthető meg, a Kis Balaton felvidéki Nemzeti Parkban, például a nagykócsag, a kiskócsag, kormorán, kanalas gém, a nyári lúd, növények közül pedig a vízfelszínen jellemzően látható sárga tavirózsa, és a fehér tündérrózsa. Túravonalak Zalakaroson Zalakaros számos turisztikai lehetőséggel bővelkedik, és az ott nyaralók is a programok széles skálájáról választhatnak. Elsőként megemlíthetjük a gyaloglásokat, amelyek egytől-egyig az egészségre is kifejtik pozitív hatásukat. A térségben több gyalogtúra útvonalat is végig járhatunk, a legnépszerűbbek a „Parkerdei körtúra”, a „Bögre hegyi körtúra”, a „Kilátó körtúra”, valamint a „Felsőhegyi körtúra”, és a „Zalakarosi fürdő-zalakarosi parkerdő-szőlőhegyek-galamboki halastó-Galambok” túraútvonal. Egy, a városokat és egymás melletti településeket bemutató gyalogos túraútvonal a „Zalakaros-Zalamernye-Orosztony-Zalaújlak-Zalakaros”.

Ezen kívül még számos, nevezetes túra van ebben a térségben az egyik ezt a találó nevet kapta „Fedezzük fel együtt a Dél-zalai dombvidéket”, ahol szintén gyalog, idegenvezető segítségével járhatjuk végig a vidéket. Több túra is úgy van megrendezve, hogy közben több program megrendezésében is részt vegyenek a turisták, és egyben bemutassa a Zala vidékének természeti adottságait, a tájat, az élővilágot, valamint az egyéb lehetőségeket, programokat. Zalakaros környékén nemcsak gyalog, de akár kerékpárral is túrázhatunk, hiszen ez nemcsak kikapcsolódás, de az egészségünk karbantartása szempontjából is megfelelő tevékenység. A biciklizés szerelmeseinek négy különböző hosszúságú szakasz áll rendelkezésére, mindegyik más-más útvonalon és más településeken át vezet, miközben lehetőséget ad a táj bemutatására is.

látnivalók
Légi felvétel
segway

Zobori KalandoZoo

Végtelen kalandok várnak rád Zalaszabarban, a Zobori KalandoZoo-ban, mindössze 10 km-re ZALAKAROSTÓL, a Kis-Balaton közvetlen szomszédságában.

A Kis-Balaton nyugati partján, Zalaszabarban található - egyénileg, családosan, illetve csoportosan is látogatható - kalandparkunk az aktív pihenést, öko-turizmust kedvelő fiatalok, családok, baráti társaságok, iskolák és cégek számára remek kikapcsolódási, szabadidő eltöltési lehetőséget kínál, nyugodt, idilli környezetben, a friss levegőn - a kaland és szórakozás jegyében.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!