Főoldal » Programajánló » Programok a környéken
Főoldal » Programajánló » Programok a környéken

Programok a környéken

Színes programok Zalakaros  környékéről

Programok a környéken


A Kis-Balaton – mely Európai viszonylatban is kiemelkedően értékes vizes élőhelyünk – sokféleképpen él a köztudatban: madárrezervátum, nemzeti park, Ramsari terület, az első természetvédelmi őr – az egykori „kócsagőr" – személyében az intézményesült hazai természetvédelem szülőföldje, Fekete István regényeinek romantikus helyszíne, a Balaton halbölcsője, vízvédelmi rendszer, ökoturisztikai célpont.


Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy Keszthely térségében 2020 szeptember 23-tól látogatható l a Kis-Balaton Látogatóközpont.
A közel 1000 m2 nagyságú bemutatóhely elsődleges célja a fokozottan védett Kis-Balaton természeti értékeinek közvetítése. 

A látogatóközpont főbb elemei: interaktív kiállítás, mozi, tanösvény a tetőn, játszótér, étterem és ajándéküzlet. 


A  Kis-Balaton Kutatóház  kiinduló pontja a terület élővilágát bemutató szárazföldi és vízi túráinknak is: Fekete István Emlékhely, Kis-Balaton / Fenékpuszta / Diás-sziget.

Csak szakvezetővel látogatható!

A szárazföldi kirándulás menete:
Érkezés, jegyvétel a látogatóközpontnál. Az indulás pontosan a megadott időpontkor történik, ekkor mindenki visszaül saját gépjárművébe, és a szakvezető felvezetésével megteszi a bevezető 3 km-es szakaszt. Ezután a töltés kiszélesedő szakaszán mindenki leparkol, onnan indul az 500 m-es gyalogos szakasz.
A séta alatt a szakvezető bemutatja az élővilág képviselőit (fásszárú, lágyszárú, szárnyas, tollas, puhatestű...), a Zala folyót, a nádast, valamint a Kis-Balaton táj- és kultúrtörténetét, és a hazai természetvédelem első, kezdeti mérföldköveit. A csoport megtekinti a Fekete István Emlékhelyet és a Tüskevár hangulatát idéző Matula-kunyhót.

Szakvezetés szárazföldi megközelítéssel :
Szeptember végéig:
hétfő: szünnap
keddtől szombatig: 10:00 és 13:00 óra
vasárnap: 10:00 óra

októbertől
előzetes egyeztetés, bejelentkezés alapján

VÍZITÚRA:

A részvétel előzetes jelentkezéshez kötött.
Kérjük, regisztrálás előtt az alábbiakat vegyék figyelembe:
- a kenukban a helyek száma korlátozott (3 felnőtt VAGY 2 felnőtt + 2 gyermek),
- a kenutúrán a résztvevők maximális létszáma 17,
- a kenutúrákon mindenki saját felelősségére vesz részt,
- evező személyzetet nem tudunk biztosítani.
Kérjük, hogy a fentiek tudatában regisztráljanak a kenutúrákra.

Szakvezetés vízitúrás megközelítéssel, (3-személyes) kenuval:
Szeptember végéig:
keddtől vasárnapig: 10.00 óra, előzetes bejelentkezéssel (előző nap 16.00 óráig e-mailben)
megfelelő időjárás esetén (esőben vízitúra nem indul, csak a saját járműves szakvezetések)
októbertől
előzetes bejelentkezéssel, egyeztetett időpontban

A ide kapcsolódó túrákról az alábbi linken találnak a bővebb tájékoztatást:
https://www.bfnp.hu/hu/latogatohelyek-3/fekete-istvan-emlekhely-kis-balaton-fenekpuszta-dias-sziget


Előzetes bejelentkezéssel egész évben látogatható a Vörsi Tájház, ahol a Kis-Balaton hagyományos használati eszközeit, elsősorban a népi halászati módszerekhez kapcsolódó szerszámokat, a táj népi építészetét, a lápból élő pákászok életmódját ismerhetik meg a látogatók.

A falu különleges látnivalója az adventi időszakban a Vörsi Betlehem.

Információ, bejelentkezés minden nap:  Tel.: +36707742346


Balatonederics közelében, a Keszthelyi-hegység keleti peremén található a fokozottan védett Csodabogyós-barlang, amely Magyarország kilencedik, a Dunántúlnak pedig hatodik leghosszabb barlangja.
A látogatóknak felszerelést biztosíanak az overallos túrákra a Keszthelyi-hegység fokozottan védett barlangjában (10 éves kortól). Előzetes bejelentkezés szükséges.

Részletes információk, jegyárak:https://www.bfnp.hu/hu/latogatohelyek-3/csodabogyos-barlang-balatonederics


Kápolnapusztai Bivalyrezervátum

A rezervátum a hazánkban őshonosnak számító bivaly fennmaradásában, génállományának megőrzésében fontos szerepet játszik, s egyben a faj bemutatásának népszerű központja.

Itt él hazánk legnagyobb látogatható bivalycsordája. Az állatok megfigyelésében távcső segíti a látogatót, amellyel a szerencsések a dagonyázó, legelésző bivalyok mellett a fürgén futkározó ürgéket is láthatják. Téli időszakban a bivalyok az istállóban és akörül, a karámban vannak, közelről megfigyelhetők. Az egész évben nyitva tartó rezervátumon kitáblázott sétaút vezet végig, a kicsiket játszótér és állatsimogató várja. Az istállóban régi fotográfiák és a hagyományos bivalytartás eszközei tekinthetők meg. A fogadóépületben berendezett tárlat a Kis-Balaton gazdag élővilágát mutatja be.

A fogadóépületben lehetőség van kiadványok, ajándéktárgyak, bivalyszalámi megvásárlására, illetve kávé, frissítők fogyasztására.

Az egész évben nyitva tartó rezervátumon 800 méteres, kitáblázott sétaút vezet végig, a kicsiket játszótér és állatsimogató várja. Az istállóban régi fényképek és a hagyományos bivalytartás eszközei tekinthetők meg. A fogadóépületben berendezett tárlat a Kis-Balaton gazdag élővilágát mutatja be.

Elérhetőség, megközelítés:
Cím: Kápolnapuszta - Bivalyrezervátum
GPS: 46.581817, 17.202902
Telefon: +36702282864 (nyitvatartási időben)


EVEZZ A ZALA FOLYÓN A FODROS VÍZITÚRÁVAL
2024. július és augusztus, ezen kívül előre egyeztetett időpontban

Evezés a Zala folyón!

Minden héten szerdán és pénteken 9 és 16 órától!

Előzetes bejelentkezéssel egyedi időpont alapján is foglalható!

Evezzünk együtt a festői szépségű Zala folyón! A félnapos túra során bárki megismerkedhet a vízi túrák csodálatos és magával ragadó világával. Egy biztos, ha egyszer kipróbálod, még többet szeretnél belőle!

Leginkább azoknak ajánljuk, akik a Balaton nyugati részén, vagy éppen Zalakaroson nyaralnak és szeretnék összekötni a pihenést egy kis kalanddal.


Elérhetőségek:

fodrosvizitura.hu

+ 36 30 993 2471


 

vissza

Iratkozzon fel hírlevelünkre!